nauka.offnews.bgснимка:  NSF, S. DagnelloИзползвайки масива от радиотелескопи ALMA, астрономи откриха масивна

...
nauka.offnews.bgснимка:  NSF, S. DagnelloИзползвайки масива от радиотелескопи ALMA, астрономи откриха масивна
Коментари Харесай

Открита е „невъзможна“ древна дискова галактика

nauka.offnews.bg

фотография:  NSF, S. Dagnello

Използвайки масива от радиотелескопи ALMA, астрономи откриха солидна въртяща се дискова вселена, която към този момент е съществувала, когато Вселената е била единствено на 1,5 милиарда години. Находката не се вписва в общоприетите модели за образуване на галактики, според които сходни хармонични подредени структури стартират да се появяват доста по-късно - 6 милиарда години след Големия гърмеж.

Изследване, описващо изненадващото изобретение, е представено в списание Nature.

„ Повечето от галактиките, които откриваме в младата Вселена, наподобяват на безформени структури, защото в ранния стадий на своето образуване те претърпяват поредни и постоянно жестоки конфликти, които мощно попречват образуването на добре подредени въртящи се дискове, които се следят на всички места в космоса “, съобщи Марсел Нийлиман (Marcel Neeleman), водещ създател на изследването от Института за астрономия „ Макс Планк “ (Германия).

Откритата вселена DLA0817g, наречена също и „ Wolfe “, е най-отдалечената от нас с въртящ се диск, следен в миналото. Подробно изследване благодарение на разнообразни обсерватории сподели, че тя образува звезди 10 пъти по-бързо от Млечния път. Масата на системата се прави оценка на към 72 милиарда слънчеви маси. ALMA съумя да мери, че дискова вселена Wolfe, кръстена на починалия астроном Артур Улф (Arthur M. Wolfe), се върти със скорост 272 км/сек.

Това удостоверява откриването на въртящи се галактики в ранната Вселена, което бе оповестено преди месеци с програмата за наблюдаване ALPINE, което също се основава на проучвания с ALMA. Откриването на солидния и въртящ се диск Wolfe на толкоз ранен стадий от еволюцията на Вселената основава проблеми за астрономите:
Как тези галактики са се образували толкоз рано?


Дискът Wolfe, следен с ALMA и Hubble отдясно и с VLA и Hubble отляво. Кредит: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), М. Neeleman; NRAO/AUI/NSF, S. Dagnello; NASA/ESA Хъбъл

През този интервал на галактическа еволюция солидните структури са нараствали благодарение на многочислени сливания на по-малки галактики и горещи клъстери от газ. Фактът, че астрономите откриват DLA0817g, когато Вселената е била единствено на 10 % от сегашната си възраст, демонстрира съществуването на други процеси на напредък по това време.

Марсел Нийлман и неговият екип считат, че механизмът, посредством който такива солидни въртящи се системи могат да бъдат основани в толкоз ранен стадий, е развой, прочут като „ акумулиране на леден газ “. Според астрономите тъмната материя играе значима роля за образуването на галактиките, форма на материята, която реагира единствено посредством гравитацията и която построява нещо като галактическа мрежа от дълги влакна. С две неотдавна извършени симулации (Auriga и TNG50) може да се види, че до момента в който студеният газ тече около тези влакна към галактиката, газът остава задоволително леден, с цел да може системата да пораства бързо. Другият модел, при който галактиките нарастват посредством обединение на по-малки галактики, има проблем, тъй като газът се нагрява прекомерно бързо и това предотвратява образуването на звезди и бързия напредък на галактиката. Студеното струпване няма този проблем и системите могат да нарастват доста по-бързо.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата парол
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР